Dilemata sociální práce při práci na oddělení sociálně-právní ochrany dětí - Škampová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo identifikovat dilemata sociálních pracovníků, kteří podávají návrh na odebrání dítěte k soudu. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, které se vážou a jsou podstatné k danému tématu. Tato část je rozdělena do čtyř kapitol. V praktické části byla zodpovězena výzkumná otázka, která byla zvolena na základě výzkumného cíle: Jaká dilemata řeší sociální pracovníci OSPODu v praxi? Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, dále byla použita metoda dotazování s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Analýza dat byla prováděna metodou kódování. Výzkumný soubor byl vybrán pomocí záměrného výběru a je utvořen z šesti sociálních pracovnic, které pracují na oddělení SPOD (sociálně-právní ochrany dětí) a mají aspoň jednu zkušenost s podáním návrhu na odebrání dítěte k soudu. Polostrukturované rozhovory se realizovaly do teoretického nasycení vzorku. Z výzkumné části vyplynulo, že sociální pracovník na oddělení SPOD se s dilematickými situacemi setkávají každý den. Nejcitlivějším dilematem je právě dilema zda podat nebo nepodat návrh na odebrání dítěte k soudu. Řešení dilematických situací závisí na rozhodnutí, zkušenostech a svědomitosti sociálního pracovníka. Také závisí na ochotě a kolektivní spolupráci všech sociálních pracovníků na oddělení SPOD, jelikož jako nejčastější řešením dilematických situací se ukázala konzultace daného dilematu na oddělení s ostatními kolegy. Na základě názorů, zkušeností a rad kolegů se sociální pracovník rozhodne pro další postup řešení dilematické situace. Právě zkušenosti jsou jednou z nejcennějších věcí na tomto oddělení, protože neexistuje ucelený systém pro správný postup, poněvadž každá situace je jiná a musí se postupovat individuálně. Výsledky výzkumu mohou být přínosné sociálním pracovníkům, kteří se s podobnými dilematy setkávají.
The dilemma of social work at the Department of Social and Legal Protection of Children
Keywords: dilemata; sociální práce; sociálně-právní ochrana dětí; rodina; sociální pracovník; dilemma; social work; social and legal protection of children; family; social worker