Efektivnost trhu a automatické obchodní systémy - Zeman, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná disertační práce se zabývá problematikou efektivního chování spotového devizového trhu. Hlavním cílem práce je ověření hypotézy efektivního trhu na hlavních měnových párech a to zejména v krátkodobém časovém horizontu. Autor se zaměřuje na problematiku efektivního fungování devizových trhů. V této práci bylo analyzováno chování pěti hlavních spotových devizových párů - EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF, USD/JPY a USD/CAD. Vzhledem ke zvyšujícímu nárůstu intradenních obchodů a rostoucí oblibě maržových účtů mezi drobnými investory, byly spotové kurzy zkoumány především prostřednictvím rychlofrekvenčních dat, která byla získávána za období rovné nebo kratší než 1 den. Hypotéza o efektivním chování devizových kurzů byla ověřena jak za pomoci statistických metod, tak i prostřednictvím automatických ob-chodních systémů, které měly za úkol posoudit ekonomický význam této teorie a vyloučit nebo potvrdit možnost dosahování nadprůměrných zisků drobnými investory na devizových trzích.
Market efficiency and automated trading
Keywords: Hypotéza efektivních trhů; devizový trh; rychlo-frekvenční data; automatické obchodní systémy; The efficient markets hypothesis; foreign exchange market; high-frequency data; automat-ed trading systems