Řízení kvality ve vybrané společnosti - hodnocení dodavatelů - Matiko, Oleksandr (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na oblast hodnocení klíčových dodavatelů z pohledu kvality ve vybrané společnosti, která působí v kosmetickém průmyslu. Cílem práce je na základě krátkodobé stáže a teoretických znalostí navrhnout řešení zadaného projektového úkolu, který se týkal grafické vizualizace hodnocení výkonnosti klíčových dodavatelů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce popisuje problematiku systému managementu kvality, jeho principů, konceptů a nástrojů. Dále je přiblížena podstata nákupního oddělení v organizaci a způsoby hodnocení výkonnosti dodavatelů. V praktické části je charakterizována vybraná společnost a jsou popsány procesy úseku řízení kvality včetně laboratorních testů. V rámci zadaného projektu je praktická část dále rozdělena do 6 dílčích úkolů. Hlavním úkolem bylo navrhnutí platformy pro jednoduché a účelné hodnocení výkonnosti klíčových dodavatelů z pohledu kvality. Pro tento úkol byla sestavena grafická karta výkonnosti dodavatele. Ostatní dílčí úkoly se týkaly sestavení seznamu strategických dodavatelů, návrhu kategorizace dodavatelů, a pro potřeby organizace byl dodatečně sestaven postup pro komunikaci s dodavateli v případě, že nebudou splněny požadavky na kvalitu.
Quality management in selected company - supplier evaluation
Keywords: kvalita; systém managementu kvality; hodnocení výkonnosti dodavatele; kategorizace dodavatele; karta výkonnosti dodavatele; quality; quality management system; supplier performance evaluation system; categorizing of suppliers; supplier performance card; dashboard