Vývoj historických zahrad a parků v České republice - Hosnedlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se věnuje vývoji historických zahrad a parků v České republice. Jsou zde zpracovány základní pojmy týkající se historických zahrad a parků, dále jejich právní úprava, ochrana, údržba a dělení historických zahrad dle druhů. Největší část práce se věnuje vývoji zahradního umění dle stylu od dob starověkého Egypta až po dnešní moderní zahrady a zařazení výběru historických českých zahrad a parků k jednotlivým stylům od 12. do 19. století. U výčtu zahrad je popsána jejich kompozice, významné prvky a dřeviny. Pro přehled je u jednotlivých zahrad uvedena fotodokumentace.
Development of historical parks and gardens in the Czech Republic
Keywords: historický park; historická zahrada; vývoj zahradního umění; druhy historických zahrad a parků; historic parks; historic gardens; development of historic gardens; types of historic gardens and parks