Role porodní asistentky v péči o ženu v šestinedělí - Ťoupková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá rolí porodní asistentky v péči o ženu v období šestinedělí. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části jsou nejprve definovány pojmy těhotenství, porod a šestinedělí. Následně jsou popisovány fyziologické změny, které se v období šestinedělí v těle ženy odehrávají. Jedná se o změny involuční a psychické. Dále se práce zaměřuje na potřeby žen v šestinedělí a zvláštní pozornost je věnována oblastem týkajících se hygienické péče, výživy, vyprazdňování, pohybu, kojení, bolesti, sexuality a vztahů v šestinedělí. V těchto oblastech je zdůrazňována role porodní asistentky. Poté je zmiňována důležitost edukace v ošetřovatelství a popisována ošetřovatelská péče o ženu po spontánním porodu a po císařském řezu. Teoretická část je uzavřena popisem nepravidelného šestinedělí, do kterého je zahrnuta problematika krvácení, infekce, poruch laktace a psychických poruch. Cílem bakalářské práce bylo zjistit spokojenost žen s péčí porodních asistentek. Byly položeny dvě výzkumné otázky: Jak byly ženy spokojeny s péčí porodních asistentek v období šestinedělí? Co ženy v období šestinedělí od porodních asistentek očekávaly a splnila se jejich očekávání? K výzkumu bylo použito kvalitativní výzkumné šetření a sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Podkladem k rozhovoru bylo 17 předem připravených otázek. Respondentky měly možnost v rozhovorech zpětně hodnotit péči porodních asistentek v období šestinedělí, svá očekávání a jejich naplnění. Výzkumné šetření probíhalo v měsících únor až duben v roce 2014.
The role of the midwife in the care of woman in puerperium
Keywords: porodní asistentka; žena po porodu; potřeba; spokojenost; edukace; ošetřovatelská péče; midwife; postpartum woman; need; satisfaction; education; nursing care