Analýza možností nového využití plochy vybraného brownfieldu - Müllerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této diplomové práce jsou revitalizace brownfieldů tedy znovuvyužití opuštěných, nevyužívaných či zdevastovaných ploch a objektů. Hlavním cílem je popis lokality vybraného brownfieldu a analýza možností jeho nového využití. Následuje vlastní návrh využití lokality, vytvořený na základě předchozí analýzy návrhů na využití brownfieldu. V práci jsou uvedeny příklady úspěšných revitalizací jiných brownfieldů. Teoretická část práce zahrnuje informace získané z odborné literatury, monografií, časopisů, sborníků z konferencí a internetových zdrojů v českém a anglickém jazyce. Jedná se o obecnou problematiku brownfieldů (jejich vymezení, typologie, vznik a důvody vzniku brownfieldů, existující databáze, legislativa související s daným tématem i možnosti revitalizace brownfieldů a financování revitalizací). Praktická část práce se zabývá již konkrétním řešeným územím, jeho popisem a především analýzou dvou návrhů na jeho nové využití. Zahrnuje charakteristiku oblasti Berounska i samotného areálu, SWOT analýzu, územní studie a analýzu návrhů nového využití brownfieldu. Předmětem zájmu je brownfield areálu bývalé společnosti TIBA a.s., který se nachází ve městě Beroun. V práci jsou dále uvedeny i podmínky funkčního využití dané lokality, které byly zohledněny v analyzovaných návrzích i ve vlastním návrhu.
Analysis of possibilities of new use of selected brownfield locality
Keywords: brownfield; typologie brownfieldů; revitalizace brownfieldů; financování revitalizací; Beroun; TIBA; textilní továrna; brownfield; typology of brownfields; revitalization of brownfields; financing of revitalization; Beroun; TIBA; textile factory