Sociální rehabilitace u seniorů - Kořínková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Název bakalářské práce je Sociální rehabilitace u seniorů. Sociální rehabilitace je zakotvena v zákoně č. 108/2006 Sb. o sociálních službách. Popisuje soubor činností, které podporují uživatele domova pro seniory v jejich integraci do společnosti či ve zlepšení soběstačnosti a nezávislosti. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část práce se skládá z pěti okruhů. V prvním okruhu jsem se věnovala popisu historie a definic rehabilitace. V druhém okruhu je popsána koordinovaná rehabilitace a její tři složky, pracovní, pedagogická a léčebná. Ve třetím okruhu jsem popisovala čtvrtou složku koordinované rehabilitace sociální rehabilitaci a její metody, techniky a terapie, do kterých spadá socioterapie, arteterapie, muzikoterapie, ergoterapie, trénování paměti a reminiscenční terapie. Čtvrtý okruh je zaměřen na potřeby seniorů. Poslední okruh je věnovaný domovům pro seniory a je zde blíže popsán Domov pro seniory Otín, Jindřichův Hradec. Pro výzkumnou část bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Dále byla použita metoda dotazování a technika polostandardizovaného rozhovoru. Pro rozhovory byly vybrány dvě sociální pracovnice domova pro seniory. Kvótním účelovým výběrem jsem s pomocí sociálních pracovnic vybrala pět komunikačních partnerek z řad uživatelů domova pro seniory. Pro výběr komunikačních partnerů z řad sociálních pracovnic bylo kritérium ochoty spolupracovat na výzkumu. Kritérii pro výběr komunikačních partnerů z řad uživatelů domova pro seniory bylo zúčastňování se aktivizačních činností v dílně volnočasových aktivit, ochota spolupracovat a účastnit se výzkumu a komunikační dovednosti. Záznamové archy pro rozhovory byly rozděleny do tří kategorií: identifikační údaje; sociální rehabilitace a sociální práce; aktivizační činnosti v kontextu sociální rehabilitace. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jakým způsobem je sociální rehabilitace poskytována v domově pro seniory. Dále byly stanoveny výzkumné otázky. Hlavní výzkumnou otázkou bylo, Jaké činnosti, metody a techniky týkající se sociální rehabilitace jsou poskytovány uživatelům v domově pro seniory? Dílčí výzkumnou otázkou bylo, Jaký je přínos aktivizačních činností pro uživatele domova pro seniory? Výsledky jsou rozděleny do dvou částí. Na odpovědi od sociálních pracovnic a odpovědi od uživatelek domova pro seniory. Výzkumem bylo zjištěno, že sociální pracovnice o sociální rehabilitaci vědí. Jsou s touto problematikou seznámeni a ví, co si pod tímto pojmem představit. Naopak většina dotazovaných uživatelek domova nevěděla, co si pod tímto pojmem představit. Začleňování uživatelů pomocí sociální rehabilitace je nejvíce při navštěvování dílny volnočasových aktivit, kde si uživatelé mohou vybrat, co právě chtějí dělat. V dílnách se dopoledne scházejí převážně ženy a při aktivitách, které se konají odpoledne, přicházejí i muži. Uživatelé do dílny chodí již za určitou činností, ráno většinou kvůli ručním pracím nebo kreslení. Odpoledne se scházejí kvůli trénování paměti, kreslení nebo zpívání. Z výzkumu vyplývá i to, že sociální kontakty uživatelů jsou nejvíce navazovány v dílně volnočasových aktivit s ostatními uživateli, nebo s rodinnými příslušníky. Z výzkumu vyplynulo, že uživatelé domova pro seniory jsou spokojeni s nabízenými aktivitami a žádná jim nechybí. Přínosem aktivizačních činností pro uživatele je udržování jejich fyzických a psychických schopností, smysluplné trávení volného času, uspokojení a radost z vykonávání určitých činností a hlavně kontakt s ostatními uživateli domova. Výsledky výzkumu bakalářské práce by mohly sloužit ke zpětné vazbě pro sociální pracovnice, nebo pro vedoucího domova pro seniory, kde byl výzkum realizován.
Social Rehabilitation in Seniors
Keywords: domov pro seniory; sociální rehabilitace; uživatel; Home for the elderly; social rehabilitation; the user