Letecké motory typu RAMJET a SCRAMJET - Dvořák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Svou práci jsem zaměřil na náporové letecké motory a jejím úkolem je seznámit veřejnost s tím to druhem pohonu, jeho historií a aerodynamickými tunely, ve kterých se provádí zkoušky. V první části práce se zabývám popisem funkce motoru RAMJET a jeho historickým vývojem v několika zemích světa. Další kapitola je zaměřena na motor SCRAMJET, jedná se o hypersonický náporový motor. V kapitole 4 se zabývám projektem Hyper - X americké NASA, který měl za úkol ověřit SCRAMJET v praxi. Dále se pak zabývám vysokorychlostními aerodynamickými tunely a v poslední kapitole popisuji výrobu modelu motoru SCRAMJET.
Aeronautical engines of RAMJET and SCRAMJET type
Keywords: Ramjet; scramjet; Ramjet; scramjet