Spokojenost všeobecných sester s pracovním prostředím v nemocnicích - Petzová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tématem spokojenosti všeobecných sester s pracovním prostředím v nemocnicích. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, jak jsou sestry spokojené s pracovním prostředím v nemocnicích a zda se liší pracovní spokojenost u sester pracujících ve státním a nestátním zdravotnickém zařízení. Spokojenost sester ovlivňují různé vnější a vnitřní faktory. Vnitřní faktory jsou dané osobností jedince, věkem, pohlavím, schopností zvládat stres nebo také jeho aktuálním psychických rozpoložením. Vnější faktory potom určují samotné pracovní prostředí. Je to kolektiv, schopnost komunikace, fyzikální faktory, biologické činitele, dodržování zásad bezpečnosti a hygieny, anebo také vybavení jednotlivých oddělení. Důležitý je i finanční rozpočet jednotlivých zdravotnických zařízení.
Satisfaction of general nurses with the working environment in hospitals
Keywords: pracovní spokojenost; motivace; pracovní prostředí; sestra; zdravotnické zařízení; job satisfaction; motivation; working environment; nurse; medical facility