Sociální služby pro osoby s onemocněním HIV/AIDS - Linhartová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Celosvětové statistiky ukazují na stále rostoucí počty osob nakažených virem HIV. Osob s HIV bohužel přibývá i u nás v České republice (dále jen ČR). Proto jsem se ve své bakalářské práci pod názvem Sociální služby pro osoby s onemocněním HIV/AIDS hlouběji věnovala péči, která je v ČR postiženým touto zákeřnou nemocí poskytována. Zaměřila jsem se na sociální služby, jaké zařízení je poskytují, jak jsou uživatelé spokojení a zda mají stálé kontakty s rodinou. Samotná bakalářská práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část je tematicky rozdělena na devět podkapitol, které jsou dále členěny do oddílů. První podkapitola se zabývá současným stavem, tedy definicí HIV/AIDS, ve druhé kapitole je popsána celá historie vzniku viru HIV a dále ve třetí kapitole píši o přenosu viru HIV. V této podkapitole jsou popsány jednotlivé cesty přenosu viru. V této části práce se snažím čtenáři přiblížit, co to vlastně HIV/AIDS je. Ve čtvrté a páté podkapitole je zmiňován klinický obraz nemoci, jak se nemoc projevuje, jaká jsou stádia nemoci a hlavně epidemiologie, kdy jsou čtenáři přiblíženy údaje a statistiky jak z ČR, tak i ze zahraničí. V následujících třech podkapitolách, kterými jsou: léčba, testování a prevence, je stručně popsáno léčení HIV/AIDS, jaké jsou způsoby testování a jak se lze proti viru HIV bránit. Prevence je velmi důležitou složkou celkové problematiky HIV a bylo velmi důležité ji v bakalářské práci zmínit. V poslední deváté kapitole se věnuji stěžejnímu tématu své bakalářské práce, a to sociálním službám (podle zákona 108/2006 Sb.), které jsou lidem s HIV/AIDS poskytovány, kde jsou poskytovány, jak jsou financovány atd. Praktická část této bakalářské práce byla prováděna formou kvalitativního výzkumu, sekundární analýzou dat a obsahovou analýzou dat. Prvním cílem bylo monitorovat celkovou nabídku sociálních služeb na území ČR. Druhým cílem bylo také monitorování, avšak v tomto případě se jednalo o monitoring spokojenosti uživatelů sociálních služeb DS s nabídkou služeb poskytovaným tímto sociálním centrem. Jelikož je DS jediným zařízením poskytujícím dané služby v České republice, výzkum byl prováděn výhradně v tomto zařízení. Třetím cílem mé bakalářské práce bylo porovnat data a statistiky HIV/AIDS v ČR s jinou evropskou zemí. Pro porovnání jsem si vybrala autonomní Švýcarsko, které se mi zdálo pro srovnání nejvhodnější. Všechny zadané cíle byly splněny. Pro účely výzkumu jsem si určila tři výzkumné otázky: Jaká je incidence a prevalence HIV/AIDS v České republice k 31. 12. 2012? Jaká je situace HIV/AIDS ve Švýcarsku v porovnání s Českou republikou? Je spokojenost respondentů se sociálními službami dostatečná nebo mají uživatelé DS k sociálním službám výhrady? Ještě v roce 2011 nepatřila Česká republika do rizikových zemí s vysokou incidencí a prevalencí. V minulém roce (tj. rok 2012) se však zvýšila prevalence i incidence a Českou republiku to již zařadilo na seznam rizikových zemí. Proto jsem chtěla tyto data ve své práci zmínit a upozornit na stále stoupající počty nakažených osob zákeřným virem HIV. Pro výzkum jsem použila kvalitativní formu výzkumu, kde jsem prostřednictvím hloubkového rozhovoru oslovila pět respondentů z DS a pomocí rozhovoru jsme se snažili učinit náhled klienta DS na sužby, které jsou mu poskytovány. Je paradoxní, že přestože je v ČR pouze jediné zařízení pro osoby s HIV/AIDS, které poskytuje sociální služby a počet nakažených každým rokem stoupá, tak není akutní potřeba rozšíření poskytování sociálních služeb. DS stačí pokrýt potřebu lidí, kteří tuto službu potřebují. Práce by mohla být přínosem ke zviditelnění tohoto závažného zdravotního, ekonomického a sociálního problému a zároveň by mohla sloužit jako studijní materiál nejen pro studenty, ale i pro širokou laickou veřejnost. Dále by mohla být rozšířena na rámec diplomové práce.
Social services for people with HIV/AIDS
Keywords: sociální služby; HIV/AIDS; Dům světla; social services; HIV/AIDS; House of light