Chyby a omyly v poskytování ošetřovatelské péče - Tomanová, Dana (Jihočeská univerzita, 2007)
V této bakalářské práci se věnuji problematice chyb a omylů při poskytování ošetřovatelské péče. Cílem výzkumu bylo identifikovat nejčastější pochybení v práci sester, dále identifikovat nejčastěji udávaný faktor, který se stává příčinou pochybení sester v rámci ošetřovatelské péče a zjistit do jaké míry se laická veřejnost setkala s pochybením zdravotnických pracovníků. Pro získání potřebných dat jsme zvolily kvantitativní výzkum pomocí dotazníků. Stanovily jsme dva výzkumné soubory. Jedním byly sestry, které dálkově studují Zdravotně sociální fakultu v Českých Budějovicích a druhým výzkumným souborem byli respondenti široké veřejnosti z jihočeského kraje.
Mistakes and errors in giving of the nursing care
Keywords: ošetřovatelská péče; pacient; chyba; omyl; bezpečná péče; kvalita; riziko; nursing care; patient; error; mistake; safe nursing care; quality; contingency