Program "Rozvodem bez újmy" jako nová metoda sociální práce s rodinou v Krizovém centru v Českých Budějovicích - Mahrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce věnuje pozornost novému způsobu práce s rodinami, které se následkem rozvodu potýkají s obtížnou životní situací a konfliktní domluvou rodičů ohledně péče a kontaktu s jejich dětmi. Program "Rozvodem bez újmy" je terapeutický program inspirovaný zahraničními zkušenostmi práce s celým rodinným systémem a zaměřuje se právě na zmírňování konfliktů mezi rodiči s cílem vytvoření bezpečného prostředí pro zdravý vývoj jejich dětí. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám pojmem rodina, rozvodem a jeho dopadem na rodiče a jejich děti, Cochemskou praxí, dále pojmem krize, Krizovým centrem pro děti a rodinu v Jihočeském kraji a především jeho programem "Rozvodem bez újmy". Dále se zmiňuji o původním přístupu No Kids in the Middle pocházejícího z Nizozemska a také o jediném certifikovaném realizátoru programu v České republice. Praktická část je zaměřena na vlastní popis metodiky výzkumu, dále na samotný výzkum a jeho následnou interpretaci. Cílem této práce je zmapovat změny, které účastníci programu "Rozvodem bez újmy" zaznamenali u sebe, svých dětí a u druhého rodiče, a to zejména změny týkající se komunikace a vzájemného nastavení. Dalším cílem je zjistit, jaká pozitiva účastníkům program přinesl. Výzkumná otázka se vzhledem ke zvoleným cílům zaměřuje právě na zaznamenané změny účastníků programu. Pro naplnění cílů byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, dotazování proběhlo formou polostrukturovaného rozhovoru. Ve svém výzkumném šetření jsem se zaměřila na 3 páry rodičů a jejich děti, kteří se zúčastnili jednoho z běhů programu "Rozvodem bez újmy". Výzkum probíhal v době konání vybraného běhu programu od poloviny září 2016 do první poloviny ledna 2017. Rozhovory s účastníky programu byly uskutečněny přímo v Krizovém centru v Českých Budějovicích. Bakalářská práce by mohla být výstupem pro zhodnocení efektivity programu pro pracovníky Krizového centra a dále také pro další neziskové organizace, které mají o program zájem.
The ´Through the Divorce without Harm´ Programme as a New Method of Social Work with the Family in the Crisis Center in České Budějovice
Keywords: rodina; rozvod; sociální práce s rodinami v rozvodu; Krizové centrum pro děti a rodinu v Jihočeském kraji; z.ú.; program "Rozvodem bez újmy"; Family; Divorce; Social Work with Divorcing Families; Crisis Center for Children and Family in the South Bohemia Region; r.i.; ´Through the Divorce without Harm´ Programme