Romská populace východního Slovenska v 80. letech 20. století - vybrané aspekty studia - Machová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na charakteristiku romského obyvatelstva na východním Slovensku obecně, a zvlášť podrobně v okrese Trebišov. V prvních částech práce je rozebírána odborná literatura a dostupné statistické prameny evidující romskou populaci v rámci východního Slovenska. Metodologická část práce umožňuje náhled na způsob zpracování uváděných statistických dat. V dalších kapitolách jsou vyzdviženy historicko-etnografické souvislosti, týkající se romské populace a blíže specifikováno zkoumané území. Za stěžejní části práce jsou považovány kapitoly vycházející ze statistické evidence romského obyvatelstva okresními národními výbory v letech 1982-1988. Primárním cílem bakalářské práce bylo tuto evidenci přepsat do digitální podoby a zhodnotit situaci romského obyvatelstva z hlediska počtu, podílu, pohlavní a věkové struktury, ekonomické aktivity a bydlení. Součástí analytické části práce je také charakteristika vývoje počtu Romů na východním Slovensku od konce 19. století.
The Roma population of Eastern Slovakia in the 1980s selected aspects of study
Keywords: romská populace; počet a podíl Romů; věková a sociální struktura Romů; bydlení Romů; východní Slovensko; Roma population; Roma number and share; Roma age and social structure; Roma housing; Eastern Slovakia