Komparace českého a belgického předsednictví EU: příprava, průběh, výsledky. - Veselá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je porovnat české a belgické předsednictví Evropské unie, zejména jejich přípravy, průběh a výsledky, včetně faktorů, které je mohly nějakým způsobem ovlivnit. První část práce je spíše teoretická a popisuje základní institucionální uspořádání Evropské unie, rotační systém předsednictví a změny, které do jeho fungování vnesla Lisabonská smlouva. Rovněž uvádí výchozí situaci obou srovnávaných zemí (stručnou geografickou charakteristiku, politický systém, působení v Evropské unii). Druhá část se přímo věnuje uvedeným předsednictvím, zmiňuje jejich přípravy, průběh, výsledky a hodnocení, aby bylo následně možné provést komparaci a analyzovat jejich společné a rozdílné znaky. Součástí je také francouzsky psané resumé a francouzsko-český glosář.
Comparison of the Czech and Belgian presidency of the EU: preparation, course, results.
Keywords: Evropská unie; předsednictví; Česká republika; Belgie; komparace; European Union; Presidency; Czech Republic; Belgium; comparison