Stanovení potřebného výkonu motorové řetězové pily v závislosti na dřevině - Liebl, Karel (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá měřením výkonu motoru řetězových pil. S výkonností úzce souvisí druh a stav přeřezávané dřeviny, provedení pily, její výkon a také zkušenosti obsluhy. Hlavním účelem této bakalářské práce bylo provést potřebná měření ke stanovení potřebného řezného výkonu v závislosti na podílejících se faktorech. Mezi hlavní faktory patří výkon a objem motoru pily, zkušenosti obsluhy, provedení spojky, stáří pily dále pak druh a stav přeřezávané dřeviny, použitý řetěz a stav jeho naostření. Dále v práci popisuji, jaké jsou možnosti těžby dřeva, zejména při kterých činnostech nacházejí řetězové pily největší využití.
The determination of needed power of chainsaw, depending on the type of sawn timber
Keywords: motorová řetězová pila; dřevina; výkon; faktory; chainsaw; timber; power; factors