Problém rodiny, rodinného a pracovního života v soudobé společnosti - Škvorová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Obecným rámcem diplomové práce je sociologie rodiny. Téma rodiny v soudobé společnosti je zúženo především na problém rodinného a pracovního života. Pro diplomovou práci se jako inspirující ukázala zejména koncepce tzv. ''individualizované společnosti''. Práce se mimo jiné soustředí na problém slučitelnosti požadavků pracovního trhu a rodinného života, je koncipována jako teoreticko-empirická. V tomto smyslu je jejím východiskem zpracování teoretických přístupů, týkajících se dané problematiky, na něž navazuje vlastní empirický výzkum. Cílem této diplomové práce je nalézt empirické opory tvrzení, která byla anoncována v teoretické části.
The problem of family and working life in the contemporary society
Keywords: Rodina; práce; rodina tradiční; rodina nukleární; rodina moderní; rodina postmoderní; individualizace; rodičovství; singles; zaměstnání; pracovní život; profesní dráha; modernizace; slučitelnost mateřství a povolání; rodičovská dovolená; generace; kariéra; konflikt mezi rodinou a prací; pohlaví; vzdělání