Etické otázky v profesi vojáka - Jelínková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Úvod: Bakalářská práce se zabývá vlivem vojenských operací na vojáky po morálně-psychologické stránce. Cíle: Cílem práce je zjistit s jakými etickými problémy se mohou potýkat čeští vojáci v průběhu zahraničních operací. Metoda: Jedná se o kvalitativní výzkum formou polostrukturovaného rozhovoru. Cílovou skupinou byli vojenští kaplani Armády České republiky, kteří mají zkušenosti ze zahraničních operací. Výsledky: Zpracované rozhovory (rozšířené přepisy možno nahlédnout v příloze) s vojenskými kaplany, které se zaměřují na práci s vojáky po eticko-psychologické stránce. Shrnutí jednotlivých otázek se nachází v části diskuze. Závěr: V závěru práce se nachází shrnutí výzkumu s návrhy na zpracování dalšího výzkumu k dané problematice.
Ethical issues in the profession of a soldier
Keywords: etika; etické otázky; profese; profesní etika; etické kodexy; voják; profese vojáka; vojenské povolání; vojenská etika; duchovní služba; ethics; ethical issues; profession; professional ethics; codes of ethics; soldier; profession of a soldier; military occupation; military ethics; religious service