Porovnání spotřebních daní v České republice s vybranou zemí EU - Vaněrek, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem mé bakalářské práce je'' Porovnání spotřebních daní v České republice s vybranou zemí EU.'' Cílem mé práce je analyzovat a porovnat legislativní úpravu spotřebních daní ve vybrané zemi EU se zaměřením na zamezení daňovým únikům v rámci EU. V první části nahlížím do významu spotřebních daní, jejich ustanovení a uplatnění. V další části jsem se zabýval legislativní úpravou spotřebních daní v České republice a na Slovensku. Dále jsem porovnal legislativní úpravou spotřebních daní u obou zemí. V následující části jsem se zmínil o směrnicích ke spotřebním daním vydaných evropskou unií. V určitém rozsahu jsem se také zmínil o problematice daňových úniků a jejím zamezení souvisejících s harmonizací u spotřebních daní. Předpokladem v práci je skutečnost, že každá země v EU má právo na vlastní úpravu spotřebních daní, které však mají vliv na vnitřním trhu EU. Proto EU zpracovala ke každé spotřební dani směrnici, která je také zaměřena na zájmy vnitřního trhu EU i na zamezení daňovým únikům a spolupráci zemí v této oblasti.
COMPARISON OF CONSUMER TAXES IN THE CZECH REPUBLIC WITH ONE CHOSEN COUNTRY IN THE EU
Keywords: Spotřební daň; daňový únik; legislativní úprava; směrnice; vnitřní trh EU.; Consumer tax; tax evasion; legislative amendment; guideline; domestic market of the EU.