Obraz rozdvojené osobnosti v díle R.L. Stevensona a Brama Stokera - Kacerovská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na téma rozdvojené osobnosti v dílech Brama Stokera a Roberta Louise Stevensona. Cílem této práce je komparativní analýza románů Dr Jekyll and Mr Hyde od R. L. Stevensona a Dracula Brama Stokera s ohledem na klíčové téma rozdvojené osobnosti. Úvodní teoretická část pojednává o významu tohoto tématu v angloamerické gotické próze a opírá se zejména o Bottingovu studii Gothic. Další kapitoly se věnují srovnávací interpretaci vybraných motivů, jako jsou tajemství, láska, pronásledování, touha po moci, strach, násilí, věda a vzdělání, přátelství a láska. Práce se také zaměřuje na funkci prostředí a zobrazení zločinu, viny a svědomí v obou románech. V neposlední řadě se věnuje významu kontrastů a symbolických obrazů při vytváření psychologického napětí v dílech obou autorů. Z tohoto úhlu pohledu pak interpretuje oba slavné gotické romány a jejich společné téma.
The Picture of the Divided Self in the Work of R.L. Stevenson and Bram Stoker
Keywords: rozdvojená osobnost; strach; násilí; láska; moc; tajemství; zločin; vina; svědomí; viktoriánská éra; angloamerická gotická próza; split personality; fear; violence; love; power; mystery; crime; guilt; conscience; Victorian era; Anglo-American gothic fiction