Dekorativní prvky v gotické architektuře - Szkanderová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická část bude věnována vývoji jednotlivých dekorativních prvků v evropské gotické architektuře. Hlavní důraz bude kladen na české území, především na tzv. jihočeskou gotiku. Z dekorativních prvků se práce zaměří v první řadě na okenní kružby v souvislosti se zaměřením praktické části této práce. Cílem praktické části je vytvoření haptického modelu gotického okna s dekorativní kružbou, který bude primárně určen pro osoby se zrakovým postižením. Jako předloha bude sloužit konkrétní gotické okno vedoucí z ambitu do rajského dvora dominikánského kláštera a kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. Výsledný model bude vytvořen z taženého profilu ze sádry a zároveň bude doprovázen souborem skic. Haptický model bude součástí expozice "Haptické modely pro osoby se zdravotním postižením" ve výše zmíněném klášteře.
Decorative elements of the Gothic architecture
Keywords: Gotika; gotická architektura; hapticky model; nevidomí; gotické prvky; rozeta; chrlič; vimperk; fiála; Gothic; Gothic architecture; haptic model; blind; Gothic elements; rosette; gargoyle; vimperk; wallflower