Analýza trhu nemovitostí v segmentu rodinných domů - Votava, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem mé diplomové práce je analýza trhu nemovitostí v segmentu rodinných do-mů. Jejím cílem je analyzovat trh s rodinnými domy dle krajů České republiky, určit cenový rozptyl, i které faktory mají vliv na jejich cenu. Teoretická část práce se zabývá definicí pojmů z problematiky oceňování nemovitostí v souladu s platnými zákony a vyhláškami, dále jsou zde popsány základní typy rodinných domů i faktory, které ovlivňují jejich cenu. Praktická část obsahuje základní a ekonomické charakteristiky každého kraje, pracovní příležitosti a bezpečnost v daných regionech. Následně jsem provedl analýzu trhu s důrazem na rozptyl nabídkových cen, situaci na realitním trhu v každém kraji i provázanost různých faktorů na ceny rodinných domů. V diskuzi jsem popsal vývoj cen nemovitostí v minulých letech a události, které ovlivnily trh s nemovitostmi. Dále je popsán předpokládaný vývoj na trhu s rodinnými domy.
Analysis of the real estate market in the segment of family houses
Keywords: rodinný dům; analýza trhu; nabídkové ceny; oceňování; regiony; Česká republika; family house; market analysis; offers of price; valuation; regions; Czech Republic