Reakce vybraných odrůd brambor na jednorázovou a dělenou aplikaci dusíku - Michalíček, David (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit reakci odrůd s rozdílnou délkou vegetace na jednorázovou a dělenou dávku dusíku při pěstování brambor, poukázat na vliv dusíku pro výnos hlíz. U výsledků pokusu dále zohledňuje technologii pěstování, ošetřování a podmínky během vegetace. Práce zaznamenává i jednotlivé rozdíly mezi odrůdami a škrobnatost hlíz. Pokus byl proveden na pozemku nedaleko Havlíčkova Brodu u pokusné stanice na Valečově. Do pokusu byly zvoleny dvě varianty odrůd s rozdílnou vegetační dobou. Pozemek se rozdělil do tří variant aplikace dusíku ve třech opakováních. U první varianty, která nebyla hnojena dusíkem, nedošlo k vysokému výnosu, ale u druhé varianty, která byla hnojena dusíkem před vegetací i v jejím průběhu, a u třetí varianty s hnojením před vegetací bylo navýšení výnosu u vybraných odrůd znatelné. Zároveň došlo i k rozdílným hodnotám při zjišťování podílu škrobu v hlízách.
Reaction of selected potato varieties to single and split application of nitrogen
Keywords: Brambory; dusík; listová aplikace; odrůdy; rozdíl; výnos.; Potatoes; nitrogen; leaf application; varieties; difference; yield.