Rozvoj vizuální gramotnosti u dětí předškolního věku prostřednictvím výtvarné činnosti - Linhartová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Moje práce se zabývá rozvojem vizuální gramotnosti v předškolním věku prostřednictvím výtvarné činnosti. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou část. První kapitola se zaměřuje na předškolní věk dětí, jejich tělesný a duševní vývoj, vývoj základních schopností a dovedností, socializaci a hru. Druhá kapitola je zaměřená na koncept vizuální gramotnosti. Třetí kapitola se zabývá výtvarnou činností z hlediska jejího přínosu pro osobnost člověka. Čtvrtá kapitola popisuje, jak rozvíjet vizuální gramotnost v praxi prostřednictvím verbální a vizuální interpretace výtvarného umění. V praktické části diplomové práce popisuji čtyři výtvarné projekty, které jsem s dětmi uskutečnila v Mateřské školce. U každé aktivity je uvedeno zadání, průběh činnosti, materiál, výchovný cíl a závěrečné hodnocení. Výsledkem práce je zjištění, že rozvoj vizuální gramotnosti je pro člověka žijícího v 21. století důležitý. Výtvarná činnost představuje možnost, jak vizuální gramotnost rozvíjet.
Development of visual literacy in preschool age children through art activities
Keywords: vizuální gramotnost; gramotnost; předškolní věk; výtvarná činnost; dětská kresba; hra; vizuální vnímání; výtvarné umění; vizuální a verbální interpretace; visual literacy; literacy; preschool age; art activity; children's drawing; play; visual perception; visual art; visual and verbal interpretations