Senzitivita spirochét komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato ke komplementu různých druhů domácích i divokých zvířat a člověka: vzath hostitel-patogen. - Tichá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Byla analyzována senzitivita komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato ke komplementu různých zvířecích druhů. Bylo pozorováno zabíjení borelií komplementem v různých kombinacích sér s boreliovými druhy. Zjištěné výsledky ukazovaly druhově specifické vzory životaschonosti či mortality spirochét spojené s kompetentními rezervoárovými hostiteli pro druhy borelií. Výsledky potvrzují fakt, že vztah mezi parazitem a hostitelem určuje kompetentní rezervoárové hostitele boreliových druhů v přírodě. Komplement hostitelů, může mít zásadní roli v globální ekologii lymeské boreliózy.
Sensitivity of Borrelia burgdorferi sensu lato complex to complement of different wild, domestic animals and humans: host-patogen interaction.
Keywords: Borrelia burgdorferi sensu lato; komplement; citlivost; rezervoárový hostitel; Borrelia burgdorferi sensu lato; complement; sensitivity; reservoir host