Získávání základních kompetencí kolektivních míčových her v zájmové činnosti školní družiny - Maršíková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Teoretická část práce se zabývá obsahem zájmových činností ve školních družinách, především potřebou zařazovat do programu dětí mladšího školního věku pohybové aktivity respektive kolektivní míčové hry jako basketbal, volejbal a fotbal. Rozebírá i vývojové předpoklady dětí mladšího školního věku pro osvojení základních kompetencí ve vybraných kolektivních míčových hrách. V práci je zdůrazněno důležité místo hry v pohybových aktivitách dětí mladšího školního věku. V praktické části práce je sestavena baterie průpravných cvičení a her, která by mohla pomoci vychovatelkám ve školních družinách kompetentně se zabývat v zájmových činnostech míčovými hrami. Vybraná cvičení jsou řazena podle druhu hry, od nejjednodušších ke složitějším, vycházejí z vývojových předpokladů dětí mladšího školního věku a zaměřují se na získání základních kompetencí herní před přípravy.
Acquisition of basic competences collective ball games in the recreational after school club activies
Keywords: Školní družina; období mladšího školního věku; hra; sportovní hra; míčové hry: basketbal; odbíjená; fotbal; baterie průpravných cvičení; herních cvičení a průpravných her pro vybrané kolektivní; míčové hry.; after-school child care; period of younger school age; game; sports game; ball games: basketball; volleyball; football; battery of preparatory exercises; playing exercises and preparatory games for selected collective ball games.