Využití probiotických krmných aditiv ve výživě telat - Polívková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce bylo stručné zpracování literárního přehledu týkající se morfologie trávicí soustavy telat, problematiky způsobu jejich odchovu a krmení, probiotik, prebiotik a fytobotik. Následující studie je zaměřena na potvrzení pozitivního vlivu probiotických krmných aditiv obsahujících probiotický kmen Lactobacillus Sporogenes na organismus telat. Celkově do projektu bylo zařazeno 80 telat, rozdělených na polovinu do dvou skupin, kontrolní a pokusné. Obě skupiny byly třikrát váženy, do dvou hodin po narození a poté dle individuality jedinců při přesunech v průměru 56 a 100 dní věku. V průběhu odchovu byl kromě hmotnosti pozorován také celkový zdravotní stav, četnost výskytu průjmových onemocnění, záznamy o jejich léčení. Z vyhodnocení nashromážděných dat je možné konstatovat, že zkrmování probiotických aditiv obsahujících kmen Lactobacillus Sporogenes má významný vliv nejen na zdravotní stav ale také na hmotnostní přírůstky telat.
Using of probiotic feed additives in calf nutrition
Keywords: skot; předžaludek; mlezivo; probiotika; prebiotika; fytobiotika; zdraví; catle; foregut; colostrum; probiotics; prebiotics; phytobotics; health