Opisné slovesné vazby infinitivní v textech práva Evropské unie a jejich české ekvivalenty. - Sáňková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá frekvencí slovesných vazeb infinitivních v autentických textech evropského práva. Cílem je vytvoření přehledu o výskytu vazeb a představení možnosti překladu jednotlivých významů v právně zaměřených dokumentech. První kapitoly pojednávají o definici slovesné vazby infinitivní a čím je charakteristická. Uveden je také výklad různých autorů na toto téma, jejich metody pro identifikaci vazby a způsoby klasifikace. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na rozbor konkrétních textů evropského práva, které jsou umístěny v databázi EUR-Lex. Vyhodnocuje výskyt těchto výrazových prostředků ve vybraných dokumentech právních předpisů a judikatury, porovnává zastoupení nalezených vazeb a jejich překlad. Vše shrnuje do grafů a tabulek, které dále poskytují nástin o frekvenci jednotlivých skupin vazeb - modálních či aspektuálních a nabízí také jejich komparaci.
Periphrastic Verbal Forms and their Czech Equivalents in Texts of European Union Law.
Keywords: španělský jazyk; opisné vazby; slovesa; evropské právo; eur-lex; modální vazby; klasifikace; verbal periphrases; european union law; classification; spanish language