Sociální aspekty aktivit nabízených v Parku Čtyři Dvory v Českých Budějovicích - Korytová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá aktivitami, které nabízí park Čtyři Dvory v Českých Budějovicích a jejich sociálnímu vlivu na okolí. Cílem je deskripce všech těchto aktivit a zmapování problémů, které brání dalšímu rozvoji sociálních služeb poskytovaných občanům. Ke zjištění jsem zvolila dvě výzkumné otázky - první, které problémy v rozvoji nabízených aktivit aktuálně na území parku přetrvávají a druhou - jaké řešení těchto problémů respondenti navrhují. Teoretická část je věnována sociálním problémům na současných českých velkých sídlištních aglomeracích, specifikům sociálních problémů na sídlištích Máj a Vltava v Českých Budějovicích a nakonec samotnému parku, kde jsou rozebrány jeho možnosti a meze vlivu na řešení sociálních problémů českobudějovických sídlišť. Výzkumná část je tvořena kvalitativním výzkumem a technikou strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami, které byly vedeny se zástupci uživatelské veřejnosti i se zainteresovanými odborníky. Výzkumem bylo zjištěno, že největším problémem je nedostatek kontroly nad parkem a celková údržba, dále problémy se záškoláctvím, šikanou a užíváním omamných a psychotropních látek, a v neposlední řadě nevyužitý potenciál parku. Na základě výsledků byla navržena opatření - v podobě návrhu na zlepšení celkového stavu parku, případného rozšíření, pravidelné kontroly veškerého zařízení, instalace kvalitního kamerového systému a samozřejmě práce sociálních pracovníků s rodinami ve vyloučených lokalitách.
Social aspects of activities offered in the Park Čtyři Dvory in České Budějovice
Keywords: sociální aspekty; aktivity; park čtyři dvory; park; sídliště; sociální problémy; social aspects; activities; park four courts; park; housing estate; social problems