Motiv vody v legendách poutních míst - Benešová, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá problematikou vybraných poutních míst českobudějovické diecéze, kterými jsou Dobrá Voda u Českých Budějovic a Dobrá Voda u Nových Hradů. Všímá si fenoménu poutnictví a symboliky vody v Písmu svatém a v křesťanství jako takovém. Rozlišuje náboženství normativní a žité, se zaměřením na osobu Panny Marie. Soukromá zjevení Boží matky bývala spojena s objevením pramene léčivé vody. Práce sleduje vznik a rozvoj vybraných poutních míst, zabývá se i současným duchovním životem na obou místech.
Theme "water" in legends of pilgrimage places
Keywords: poutnictví; symbol; voda; Maria; zjevení; léčivý pramen; Dobrá Voda; pilgrimage; symbol; water; Mary; revelation; healing spring; Good Water