Recepce a reinterpretace antických symbolů raným křesťanstvím - Belatková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se týká ikonografických témat a symbolů z pozdní antiky, které byly převzaty uměním raného křesťanství. Primárně se zabývá recepcí formy. Analýzou antického obsahu a kontextu se pak snaží nalézt paralelu mezi antickým a křesťanským motivem. Tím se pokouší zodpovědět otázku, proč bylo konkrétní téma převzato. V případě, že to lze, nabízí interpretaci založenou na biblické teologii. Informuje o motivech z římských katakomb a motivech odvozených z triumfálního umění prvních století.
Reception and Reinterpretation of the Ancient Symbols by Early Christianity
Keywords: Recepce; reinterpretace; pozdní antika; symbol; náboženství; rané křesťanství; umění; bible; motiv; Reception; Reinterpretation; Early Christianity; Art; Late Antiquity; symbol; motif; religion; Bible