Rozbor rybářského obhospodařování údolní nádrže Lipno - Toms, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem předložené bakalářské práce bylo zhodnocení vývoje rybářského obhospodařování na údolní nádrži Lipno v období od jejího napuštění v roce 1958 do roku 1997 a v období let 2004 až 2009. Metodou pro posouzení stavu a vývoje ichtyofauny za sledovaná období bylo porovnávání údajů o množství nasazených (násad) a ulovených (úlovků) ryb poskytnutých Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu (ČRS). Tyto údaje byly dále porovnány s výsledky ichtyologického průzkumu nádrže provedeného v roce 2008 pracovníky BC AVČR v.v.i. HBÚ České Budějovice za účelem porovnání obou metod a nalezení případného rozdílu mezi skutečným složením rybí populace v nádrži a strukturou lovených druhů sportovními rybáři. Analýza úlovkových lístků šesti vybraných místních organizací ČRS z roku 2009 sloužila k vyhodnocení míry rybářského tlaku na této nádrži v průběhu jednoho vybraného roku a k charakterizování skupiny lovících rybářů.
Analysis of the Lipno dam reservoir fisheries management
Keywords: Ichtyofauna; Lipno; rybářský tlak; rybářský management; složení obsádek; sportovní rybolov; údolní nádrž; Dam reservoir; fish stock assemblage; fishing pressure; fisheries management; ichthyocenose; Lipno; sport fishing