Vzpomínky dětí předškolního věku - Řezáčová, Johana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na vzpomínky a paměť dětí předškolního věku. V teoretické části se práce zabývá vývojem dítěte předškolního věku, dále pak vývojem paměti, jejímu vymezení a kategorizaci z hlediska typů, procesů a aspektů vzpomínky ovlivňující. Praktická část je zaměřena na zkoumání dlouhodobé i krátkodobé paměti dětí. Jejím cílem je zkoumání dětských pamětí z hlediska času, kvality a proměnlivosti vzpomínek. Současně byla sledována také krátkodobá paměť a její rozvoj. Výzkum proběhl jako kvalitativní šetření, pomocí individuálních rozhovorů, skupinových sezení a pozorování dětí v jejich přirozeném i školním prostředí.
The Preschool Children's Memories
Keywords: Předškolní věk; rané vzpomínky; paměť; dětská amnézie; Pre-school age; early memories; memory; childhood amnesia