Využití nových technologií v rámci výuky cizího jazyka - německý jazyk - Dvořáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem diplomové práce jsou didaktické aplikace nových technologií ve výuce cizích jazyků, speciálně se zaměřuje na výuku jazyka německého. Je doplněna o pedagogický výzkum, zaměřený na zjištění současného stavu používaní nových technologií (DVD, dataprojektor, internet, videokamera apod.) na českých středních školách. Práce si všímá dramaticky se měnící role učitele a žáka ve školství na pozadí změn ve společnosti. Tyto změny rolí nahlíží ze zorného úhlu humanisticko-tvořivé metody. Po uvedení do problematiky se zabývá konkrétními příklady aplikace nových technologií ve výuce německého jazyka. Pro každou z uvedených technologií jsou zpracována didaktická doporučení. Tím tato práce a pedagogický výzkum co možná nejvíce sbližují obě roviny, teoretickou a praktickou. Práce se zároveň snaží nastínit další možný vývoj používání technologií ve výuce.
Aplications of new technologies in foreign language education with special focus on the Deutsch language
Keywords: pedagogika; didaktické aplikace; škola; německý jazyk; nové technologie; výuka; pedagogy; didactical aplications; school; deutsch language; new technologies; education