Dobrovolní hasiči - přežitek z dob minulých nebo fenomén dnešní doby? - Nováková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce s názvem Dobrovolní hasiči - přežitek z dob minulých nebo fenomén dnešní doby? se zabývá dobrovolnými hasiči a jejich činností nejen v minulosti, ale i v dnešní době. V práci je zkoumáno, zda se u sboru dobrovolných hasičů Dolní Žďár u Jindřichova Hradce stále jedná o tradiční lidovou kulturu nebo již o kulturu populární. Zároveň je v práci sledováno, jak se kultura SDH Dolní Žďár mění v průběhu času. Práce je rozdělena na čtyři části. V první části jsou vysvětleny základní pojmy, druhá část je věnována historii hasičstva, třetí část se zabývá zmiňovaným sborem z Dolního Žďáru a jeho historií a v poslední části jsou porovnávány kulturní obyčeje, které se v obci Dolní Žďár udržují.
Volunteer Firefighters - a relic from the past or a phenomenon of today?
Keywords: dobrovolní hasiči; sbor dobrovolných hasičů; tradiční lidová kultura; populární kultura; SDH Dolní Žďár; obyčeje; Volunteer firefighters; volunteer firefighters department; traditional folk culture; popular culture; volunteer firefighters department of Dolní Žďár; customs