Pohled předškolních dětí na vybraná environmentální témata - Mrkvová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaký pohled mají předškolní děti na vybraná environmentální témata. V teoretické části byla popsána environmentální výchova obecně a environmentální výchova v mateřské škole. V praktické části byl použit kvalitativní výzkum, který byl prováděn na dětech předškolního věku, navštěvujících mateřskou školu. Sledován byl zájem o přírodní prostředí a o živočichy a rostliny v něm žijící. Dále se zaměřoval na zjištění povědomí a vztahu k udržitelné spotřebě a recyklaci. V neposlední řadě o preference formy a metody výuky environmentální výchovy. Pozorováním a rozhovorem bylo zjištěno, že děti mají o environmentální témata zájem, baví je trávit čas doma na zahradě, nebo i u mateřské školy. Děti by rády jezdily do mateřské školy na kole, nebo koloběžce. Minimum předškolních dětí dává přednost televizi před pohybovými a environmentálními aktivitami. Z rozhovorů vyplývá, že děti jsou rodiči vedeny k šetření s vodou. Pokusy by chtěla dělat v mateřské škole převážná část dětí.
Preschool children 's view on selected environmental topics
Keywords: Mateřská škola; Environmentální výchova; Udržitelný rozvoj; Kindergarten; Environmental education; Sustainable development