Význam aplikace entomopatogenní houby Beauveria bassiana na lapáky za účelem zjištění účinnosti na zachycené dospělce lýkožrouta smrkového Ips typographus L. - Bárta, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývala vlivem entomopatogenní houby Beauveria bassiana na škůdce Ips typographus, který je na našem území i v Evropě zodpovědný za kůrovcové kalamity. V lesním hospodářském celku Bošilec byly vybrány dvě lokality, kdy byly na každé lokalitě naistalovány vždy dva lapáky ze smrku ztepilého, jeden byl ošetřen entomopatogenní houbou B. bassiana a druhý sloužil jako kontrola. Výzkum na účinnost houby B. bassiana na vývoj lýkožrouta smrkového probíhal v jarním období. Na konci dubna byla uskutečněna aplikace roztoku houby B. bassiana postřikem na lapáky. Konkrétně roztok obsahoval koncentraci spor 1x107 v 1 ml houby B. bassiana, živinu a detergent. Kontrolní lapáky nebyly ošetřeny. V průběhu května bylo prováděno samotné hodnocení pokusu s následným vyhodnocením výsledků. Hlavním úkolem bylo zjistit, zda je houba B. bassiana schopna celkově snížit populaci lýkožrouta smrkového po náletu na ošetřené lapáky. Konkrétně jaký vliv má patogen na vývojový cyklus škůdce v průběhu nové generace pod kůrou ošetřeného lapáku. Během experimentu byly sledovány následující parametry: počet závrtů, počet snubních komůrek, počet vajíček, larev a dospělců. Zároveň byl sledován stav populace vyjádřený kategoriemi živí, mrtví nebo infikovaný jedinec.
The importance of the application of the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana to traps to determine the efficacy on captured adults of the spruce bark beetle Ips typographus L.
Keywords: entomopatogenní houby; Beauveria bassiana; Ips typographus; biologická ochrana; lapák; entomopathogenic fungi; Beauveria bassiana; Ips typographus; biological control; trapping