Porovnávání stravovacích zvyklostí u osob v produktivním věku a ve stáří - Váchová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním stravovacích zvyklostí u osob v produktivním věku a ve stáří. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část.Teoretická část se skládá z několika kapitol. První část je zaměřena na výživu potřebnou pro dospělou a seniorskou populaci. Konkrétněji jsou popsány zásady správné výživy pro dané skupiny, výživová doporučení, faktory ovlivňující příjem potravy u seniorů a zmíněné jsou i důsledky dlouhodobě vyššího příjmu energie nad jeho výdejem a naopak o důsledky nedostatku přísunu živin.Druhá část teoretické práce se zabývá hlavními živinami potravy a je věnována důležitosti jednotlivých živin, do kterých jsou zahrnuty bílkoviny, cukry a tuky. U každé z nich je uvedena potřebná denní dávka, potraviny, kde se určité živiny nachází a celkově je shrnuta jejich důležitost pro organismus. Jako další podstatné živiny jsou uvedeny vláknina a voda, které jsou nezbytně důležité pro udržení správné funkčnosti organismu. Do obsahu kapitoly je opět zahrnuta doporučená denní dávka vlákniny, její hlavní zdroje v potravě a zdůrazněn je pozitivní vliv vlákniny na celkový stav lidského těla. Voda je jednou z nejpotřebnějších složek pro život a je důležité dodržovat dostatečný příjem tekutin, aby nedocházelo k dehydrataci organismu, což je stále aktuálním problémem naší společnosti. Jako důsledek zásadně nedodrženého pitného režimu je popsána dehydratace a hyperhydratace. Klíčová slova: stravovací zvyklosti, výživa, základní živiny stravy, produktivní populace a senioři.V praktické části jsou rozebrány jednotlivé otázky z dotazníků, odpovědi na otázky jsou prezentovány v grafické podobě. Výzkum byl realizován kvantitativním výzkumným šetřením, pomocí tištěných dotazníků, které byly rozdány nahodile vybraným respondentům ze Strakonicka v produktivním a seniorském věku. Dotazník obsahoval 23 otázek zaměřených na základní informace o respondentech, stravovací návyky vybraných skupin a jejich finanční situaci. Celkem bylo rozdáno 500 dotazníků a jejich návratnost byla 94 %, tedy 470 dotazníků. Získaná data byla vyhodnocena pomocí základních statistických testů. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat stravovací zvyklosti vybraných věkových skupin. Výzkumný soubor byl složen z 285 lidí v produktivním věku a 185 seniorů a byl dostačující pro statistické vyhodnocení jednotlivých hypotéz, které byly celkem 3. K vyhodnocení práce byly použity základní statistické testy jako kontingenční tabulky a chí-kvadrát test.První hypotéza "Senioři konzumují kompotované ovoce více než čerstvé" byla zamítnuta.Druhá hypotéza "Existují statisticky významné rozdíly v množství konzumovaných ryb u osob produktivním a seniorském věku" byla také zamítnuta.Třetí hypotéza "Existují statisticky významné rozdíly v dodržování pitného režimu u osob v produktivním a seniorském věku" byla potvrzena.Z prezentovaných výsledků je patrná nedostatečná konzumace zeleniny u většiny respondentů z obou věkových skupin. Snížena je i konzumace ryb, kde je významně zastoupena i nezdravá úprava smažením a část respondentů ryby nekonzumuje vůbec. U seniorů není dodržen dostatečný pitný režim a většina respondentů nemá zájem o složení potravin, které nakupují. Pozitivním zjištěním bylo, že nejpreferovanější tekutinou je čistá voda a u seniorů je srovnatelná i s konzumací čajů. Měsíční finanční příjem seniorů je výrazně nižší než příjem lidí v produktivním věku, přičemž výdaje na jídlo jsou u seniorů srovnatelné s výdaji na jídlo u lidí produktivního věku. Ukazuje se tedy, že podíl výdajů na jídlo k celkovým příjmům je u seniorů výrazně vyšší než u produktivní populace. Domnívám se, že tato práce by mohla být využita jako edukační materiál pro laickou i odbornou veřejnost.
Comparison of eating habits of people at the working and retirement age
Keywords: stravovací zvyklosti; výživa; základní živiny stravy; produktivní populace; senioři; eating habits; nutrition; basic nourishment; productive age population; elderly citizen