Zvládání zátěže sestrami v péči o umírající nemocné - Vodičková, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Zvládání zátěže sestrami v péči o umírající nemocné. Je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část práce obsahuje vysvětlení základních pojmů umírání a smrt. Zabývá se způsobem, jakým je poskytována obecná a specializovaná paliativní péče. Popisuje také ošetřovatelskou péči o umírajícího ve fázi pre finem, in finem a post finem. Zmíněná je fyzická, psychická a sociální zátěž, která je na sestry při výkonu jejich profese kladena. Řešení této skutečnosti nabízí některé metody zvládání zátěže, které jsou uvedené v samostatné kapitole. V neposlední řadě se teoretická část pokouší přiblížit specifika komunikace s umírajícím, s rodinou nemocného a v ošetřovatelském týmu. Empirická část práce přináší výsledky výzkumného šetření prováděného pomocí kvalitativního přístupu, metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily sestry z interního oddělení nemocnice a ze zařízení hospicového typu. Získané informace byly analyzovány a pomocí otevřeného kódování, metodou "tužka a papír", kategorizovány. V souvislosti s výzkumným šetřením byl zvolen hlavní cíl, kterým je zjistit způsoby zvládání zátěže sestrami v péči o umírající nemocné. S tímto cílem souvisí i další dva stanovené cíle. Těmi jsou zjistit činitele působící na sestry při kontaktu s umírajícím nemocným a poukázat na způsoby vyrovnávání se zátěží. Během výzkumného šetření byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky, které se shodují se stanovenými cíli. Z výzkumu vyplynulo, že dotazované sestry mají s ošetřováním umírajících nemocných mnoho zkušeností. Jako nejvíce problematickou zvolily psychickou zátěž. Tuto skutečnost si uvědomují. Pro vyrovnání se s touto problematikou využívají podobné metody, kterými jsou nejčastěji aktivní relaxace a odpočinek.
Coping nurses in the care of dying patients
Keywords: Sestra; zátěž; umírající; ošetřovatelství; paliativní péče; Nurse; onus; dying; nursing; paliative care