Výchovné komponenty trestu odnětí svobody - Mertlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá procesem nápravy osob ve výkonu trestu. Seznamuje čtenáře ve stručném přehledu s historií i se současným stavem vězeňského systému. Dále charakterizuje nejrůznější komponenty výchovné funkce trestu, kam lze zařadit proces resocializace, rehabilitace, reedukace a mnoho dalších. Proces nápravy se dále zaměřuje na jednotlivé specifické skupiny vězňů, obohacené o standardizované programy zacházení, využívané dnes běžně ve vězeňské praxi. K současnému stavu vězeňského systému přispěla i koncepce českého vězeňství, v níž jsou podrobněji charakterizovány její cíle a důležitost.
Educational components of imprisonment
Keywords: Vězeňství; odsouzený; resocializace; programy zacházení; vězeňská služba; odnětí svobody.; A state of imprisonment; guilt; resocialization; treatment program; prison service; imprisonment.