Současná technologie a způsoby skládkování odpadů a jejich perspektivy v ČR - Velek, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá odpadovým hospodářstvím v ČR, zejména skládkováním odpadů. Popisuje skládky odpadů, jejich technické řešení a způsoby ukládání odpadů. Dále se zmiňuje o důležité legislativě v oblasti odpadového hospodářství v ČR a snaží se poukázat na materiálové či energetické využití odpadů, které předchází jeho ukládání na skládky. Recyklace je důležitá z důvodu množství ukládaného odpadu na skládky a je žádoucí společně s využitím odpadu, jako jsou možnosti kompostování a anaerobní digesce. V případě velkých skládek uvádí možnosti využití skládkových plynů unikajících z tělesa skládky pomocí kogeneračních jednotek. Práce poukazuje na současnou úroveň skládkování odpadů v ČR a její perspektivu v dalších letech.
Current technologies and landfilling of waste and its prospects in the Czech Republic
Keywords: odpadové hospodářství; skládkování; skládky odpadů; recyklace; kompostování; anaerobní digesce; waste management; landfilling; landfills; recycling; composting; anaerobic digestion