Informovanost obyvatelstva v Plzeňském kraji o radonové problematice - Judlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Radon pronikající z geologického podloží patří k nevýznamnějším zdrojům ozáření obyvatelstva a jako prokázaný lidský karcinogen zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny plic. Dnes již existuje mnoho způsobů, jak se před jeho účinky a zvýšené koncentraci v budovách chránit. Veřejnost však není o této problematice dostatečně informována. Zvýšení informovanosti obyvatelstva o radonu je proto také jeden z cílů Radonového programu ČR. V teoretické části bakalářské práce jsou shrnuty základní poznatky o radioaktivitě, ionizujícím záření a jeho zdrojích a uveden přehled základních veličin, které se v této oblasti používají. Tato část samozřejmě shrnuje i problematiku radonu, jeho výskytu v budovách, vlivu na lidské zdraví a protiradonových opatřeních. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem, který měl za cíl zjistit, a posoudit informovanost obyvatelstva Plzeňského kraje o radonové problematice. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření. Ke zpracování jeho výsledků byly použity metody deskriptivní a matematické statistiky. Pomocí dvojvýběrového t-testu byla potvrzena stanovená hypotéza: "Občané Plzeňského kraje žijící v rodinných domech mají statisticky významně vyšší znalosti o radonové problematice než občané žijící v bytech." Obyvatelé rodinných domů ve většině otázek dosahovali lepších výsledků než obyvatelé bytů. Nejlépe zodpovězené byly především otázky věnující se problematice, s níž se mohou občané prakticky setkat například během stavby domu. Nejhorší výsledky měly naopak odbornější otázky týkající se srovnání radiační zátěže radonu a jaderných elektráren nebo koncentrace radonu v ČR. Přínosem práce je získaný přehled o informovanosti obyvatelstva Plzeňského kraje o radonové problematice. Dále by mohla práce posloužit jako námět budoucích bakalářských či diplomových prací s možností rozšíření výzkumné části.
Population awareness of the radon issue in the Pilsen Region
Keywords: radon; radonová problematika; protiradonová opatření; informovanost; obyvatelstvo; Plzeňský kraj; radon; radon issue; anti-radon measures; awareness; population; Pilsen Region