Testování účinků o-fosfonatomethylcholinu a jeho analogů proti leishmaniím. - Matoušová, Linda (Jihočeská univerzita, 2010)
Leishmanióza je skupina onemocnění, která je způsobena parazity rodu Leishmania. Infekce člověka může probíhat zcela bezpříznakově, nebo se může rozvinout v široké spektrum klinických projevů počínaje kožními, které mohou v konečném projevu vést k destrukci tkání, až ke generalizované systémové infekci vnitřních orgánů, která může končit fatálně. Fosfatidylcholin je nejhojnějším fosfolipidem v buněčné membráně těchto parazitů. Metabolické cesty vedoucí k jeho biosyntéze pravděpodobně hrají rozhodující roli při vývoji parazita a jeho přežití. Mohou tedy nabídnout dobrý cíl pro antileishmaniální chemoterapii. Syntéza fosfatidylcholinu vyžaduje transport prekurzoru cholinu z hostitele. Tento transport je vysoce specifický a je inhibován analogy fosfocholinu a cholinu. Cílem této práce bylo otestovat účinky o-fosfonatomethylcholinu a jeho analogů pro antileishmaniální aktivitu.
Testing of effects of the o-phosphonatomethylcholine and its analogues against Leishmania.
Keywords: o-fosfonatomethylcholin; leishmaniózy; o-phosphonatomethylcholine; leishmaniasis