Podpora pohybové aktivity – role sestry - Martinek, Lukáš; Kovářová, Mária; Tóthová, Valérie; Kimmer, David; Dvořáčková, Olga (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2016)
Předkládaná studie se zabývala vlivem edukace v oblasti pohybových aktivit (PA) na modulaci zdraví. Za výzkumnou techniku byl zvolen experiment, do kterého bylo zahrnuto celkem 54 záměrně vybraných probandů ve věkovém rozmezí 20–71 let. Vý- zkumná skupina byla rozdělena na skupinu experimentální, která čítala 20 probandů, a skupinu kontrolní, do které spadalo 34 probandů. V rámci šestiměsíčního výzkumu vykonávali probandi experimentální skupiny předem definovanou PA. Všichni účastníci výzkumného šetření byli podrobeni analýze složení lidského těla bioelektrickou impedancí před začátkem a po ukončení experimentu. Konkrétně byly hodnoceny ukazatele obsahu tělesného tuku, aktivní tělesné hmoty jak s obsahem vody, tak bezvodé, bazální metabolismus a obsah vody. Z výsledků je patrný statisticky významný vzestup aktivní tělesné hmoty u experimentální skupiny oproti skupině kontrolní. Příznivé výsledky jsou patrné i v oblasti bazálního metabolismu, kde po cílené intervenci došlo u experimentální skupiny k jeho zvýšení. V hodnotách BMI a obsahu tělesného tuku došlo k předpokládanému snížení hodnot po šesti měsících. Lze tedy konstatovat, že i velmi obecná edukace sestry v oblasti PA má signifikantně pozitivní dopad na složení lidského těla.
Support of motoric activity – The role of the nurse
Keywords: ošetřovatelství; pohybové aktivity; role sestry; primární prevence; Nursing; Motor activities; Role of a nurse; Primary prevention