Hodnocení antropogenních změn toku Blanice pod Husineckou přehradou od roku 1945 a jejich vliv na průběh povodní. - Čampulka, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá antropogenními změnami toku jihočeské řeky Blanice a jejich vlivem na případné povodně. Pro účely práce byla zvolena část toku, začínající mostem silnice 142 přetínajícím tok řeky v lokalitě ?U Skuhrů? a končící pod hrází Husinecké přehrady. V rámci práce bylo provedeno monitorování vytyčené části toku, zaznamenání sledovaných parametrů, jejich následné zpracování a vyhodnocení. Mapování zvolené oblasti ukázalo na přírodě blízké vedení toku řeky Blanice ve sledovaném úseku s možností výrazného zapojení říční nivy do povodňových procesů. Dále byla zjištěna nevyhovující protipovodňová ochrana v obcích, jejichž intravián leží v říční nivě toku Blanice, ale i snaha vzniklou situaci řešit.
Assessment of anthropogenic changes of the riverbed of Blanice river under Husinec reservoir since 1945 and its impact on the flood situation
Keywords: Blanice; povodně; antropogenní úpravy toku; říční niva; Blanice; flooding; anthropogenic adaptations flow; river meadow