Současnost a budoucnost kybernetické bezpečnosti vybraného územního samosprávného celku - Pragerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma diplomová práce pojednává o současnosti a budoucnosti kybernetické bezpečnosti ve vybraných územně samosprávních celcích. Tuto problematiku lze vzhledem k rychlosti nárůstu hrozeb považovat za velmi aktuální. Dopady kybernetických útoků, které umí zasáhnout najednou i miliony lidí, jsou odstrašující a této tématice by měla být věnována zvýšená pozornost. Komplexní zpracování tohoto problému by mohlo být základem pro později úspěšný boj proti kyberterorismu. Cílem diplomové práce bylo zjištění a porovnání současného stavu kybernetické bezpečnosti ve vybraných územně samosprávných celcích. Vybrán byl Kraj Vysočina a Jihočeský kraj. Informace a data byla pořízena pomocí studia příslušné legislativy, odborných dokumentů, článků, rozhovoru a dotazníkového šetření, které se zaměřovalo na odborníky pracující s kybernetickou bezpečností příslušné obce s rozšířenou působností. Aby byla diplomová práce kvalitně a originálně zpracována a vzhledem k protiepidemickým opatřením, která byla zavedena kvůli pandemii Covid-19, byla využita smíšená metoda výzkumu, která obsahuje jak kvalitativní indukci, tak kvantitativní výzkum. Data byla získána pomocí rozhovoru, následně zaznamenána formou dotazníku. Prošla porovnáním, analyzováním, případně tabulkovým a grafickým znázorněním. Součástí výzkumu jsou i prognostické metody. Analýza trendů, megatrendů a kolo budoucnosti, které umožňuje přehledný, ale zároveň celistvý pohled na danou problematiku. Zjištěno bylo mnoho zajímavých poznatků. Odborníci na kybernetickou bezpečnost se pravidelně vzdělávají v daném oboru. Připravenost, koordinace a řešení při nastalém kybernetickém incidentu by v některých obcích proběhly bez většího problému. Tématu kybernetické bezpečnosti, by měla být věnována velká pozornost do budoucna. Tato diplomová práce by mohla sloužit jako uvedení do dané problematiky pro laickou i odbornou veřejnost.
The present and the future of cyber security of the selected territorial self-governing unit
Keywords: Kybernetická bezpečnost; obec s rozšířenou působností; bezpečnostní incident; kyberterorismus.; Cyber security; municipality with extended powers; security incident; cyberterrorism.