Spalovač mrtvol v knižní i filmové podobě - Matějková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá interpretací díla Spalovač mrtvol od Ladislava Fukse a komparací se stejnojmenným filmem, který natočil režisér Juraj Herz. První část práce nabízí stručný pohled do autorova soukromého a uměleckého života. Cílem druhé části práce je analýza novely, která je zaměřena na rozbor postav hlavních i vedlejších a motivů. Ve třetí části je představena filmová verze díla. Analýza se soustředí na motivy a technickou část, tedy kameru, střih a zvuk. Závěrečná kapitola se věnuje komparaci obou zpracování, zejména porovnáním filmových postav s charaktery literárními a jednotlivých scén.
The Cremator in Book and Film Form
Keywords: Ladislav Fuks; Spalovač mrtvol; román; film; komparace; Ladislav Fuks; The Cremator; novel; film; comparison