Postraumatická reakce v rámci krizových situací - Duchoň, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce pojednává o syndromu posttraumatického poškození (Posttraumatic Stress Disorder - dále PSTD), která má v mezinárodní klasifikaci nemocí číslo F 43.1. značku F 43 MKN klíče má skupina "Reakce na těžký stress a poruchy přizpůsobení". Již z této příbuznosti je patrné, že se jedná o dysfunkční prožívání sebe sama a změnu v sociálním chování - jako stav následující po té, co byl jedinec vystaven krutému emočnímu zážitku. Cílem bakalářské práce je zjistit, zdali je míra zasažení posttraumatickou stresovou poruchou shodná u příslušníků armády České republiky, vykonávajích svou službu vlasti ve ztížených podmínkách bojových, ale i mírových zahraničních operací, a jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, do něhož spadají Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor České republiky a zdravotnická záchranná služba.
Post Traumatic Stress Disorder within crisis situations
Keywords: Posttraumatická stresová porucha; Integrovaný Záchranný Systém; Centrální Nervová Soustava; válčení; Posttraumatic Stress Disorder; Integrated Rescue System; Central Nervous System; Wartime