Harmonizace spotřebních daní a dopad změn u spotřebních daní na spotřebu domácností v ČR - Růzhová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Teoretická část této práce se zabývá daňovou harmonizací spotřebních daní a jejich postavením v daňových systém některých členských zemí. V praktické části je měřen samotný dopad spotřebních daní na spotřebu jednotlivých skupin domácností v letech 2002 až 2007. Daňová incidence spotřebních daní v České republice je měřena na základě statistických dat zjištěných ve Statistice rodinných účtů zveřejněných Českým statistickým úřadem. Výpočet daňové incidence je proveden pomocí Kakwaniho indexu progresivity.
The Tax Harmonisation of Eccises and the Tax incidence of these Taxes on the Consumption of Czech Households
Keywords: spotřební daň; daňová incidence; Kakwaniho index progresivity; excises; tax incidence; rate of progrssivity by Kakwani