Odpisová politika účetního subjektu a analýza jejího vlivu na výsledek hospodaření - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé bakalářské práce je ?Odpisová politika účetního subjektu a analýza jejího vlivu na výsledek hospodaření. Ve své práci se zabývám způsoby odpisování dlouhodobého hmotného majetku. V teoretické části se věnuji charakteristice jednotlivých druhů majetku a účetním a daňovým odpisům. Informace a podklady potřebné k mé bakalářské práci mi poskytl podnikatel pan Jiří Jíša, který vede podvojné účetnictví. Praktická část se zaměřuje na způsoby výpočtu daňových odpisů u dvou druhů majetku, který jsem si vybrala. U těchto dvou majetků uvádím výpočty odpisů, oprávek a zůstatkových cen, které jsou také zobrazeny v grafech. Následně porovnávám mezi sebou jednotlivé způsoby daňového odpisování. Vzávěru práce jsem navrhla vhodný postup pro odpisování v konkrétní účetní jednotce. Cílem práce bylo analyzovat způsoby odpisování dlouhodobého hmotného majetku a zjištění vlivu způsobu odpisování na účetní výsledek hospodaření a na základ daně z příjmů.
Depreciation policy of an entity and analysis of its impact on economic result
Keywords: Dlouhodobý hmotný majetek; Dlouhodobý nehmotný majetek; Dlouhodobý finanční majetek; Účetní odpisy; Daňové odpisy; Lineární daňové odpisy; Zrychlené daňové odpisy; Long-term tangible assets; Long-term intangible assets; Long-term financial asset; Accounting depreciation; Tax depreciation; Linear tax depreciation; Accelerated tax depreciation