Virus šarky peckovin - Jakubíková, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2017)
Virus šarky švestky je původcem jedné z nejzávažnějších chorob peckovin. Práce je zaměřena na detekci viru šarky v infikované tkáni listů Prunus domestica. Přítomnost viru v rostlinném materiálu byla potvrzena na základě izolace virové RNA a jejího využití jako templátu pro RT-PCR. V práci jsou dále shrnuty poznatky o vlastnostech viru, běžných detekčních metodách a možnostech ochrany proti viru šarky.
Plum pox virus
Keywords: rostlinné viry; choroby peckovin; virus šarky švestky; PPV; izolace RNA; plant viruses; stone fruit diseases; plum pox virus; PPV; RNA isolation